Overnatting/Servering Aktiviteter/Severdigheter  
Fritekstsøk:
  Velg hva du har lyst til å gjøre og oppleve

Online booking for Numedal

Velg type:
Velg kommune:
Fra:
Til:

Historiske fakta om Numedal Middelalderdalen

Numedal er det dalføret i Norge med flest bevarte bygninger fra middelalderen (ca 40 bygninger totalt i hele Numedal). 

Det finnes 28 bevarte stavkirker i Norge i dag - 4 av stavkirkene står i Numedal; Flesberg stavkirke, Rollag stavkirke, Nore stavkirke og Uvdal stavkirke.

I høymiddelalderen fantes det ca 1000 stavkirker i Norge.
Mulige årsaker til hvorfor det er så mange bevarte trebygninger fra middelalderen i Numedal:
•      Mange av de bevarte bygningene fungerte som overnattingssted for gjester, samt matforrådsrom. M.a.o. bygninger med en svært viktig funksjon og høy status. Dette var bygninger som ble godt vedlikeholdt.
•      Tørt innlandsklima med regnfattige somre.
•      Viktigste årsak: Numedal var et ”skatteparadis”. P.g.a. lavt skattetrykk i middelalderen var numedølene relativt velstående og hadde derfor råd til å ta godt vare på husene. Mange av bøndene eide sin egen jord/gård. Denne gikk i arv, og ble bedre ivaretatt av den grunn. Man vanskjøtter ikke en gård som er bygd opp av ens egne forfedre!
 
Stua på gården Mellom-Kravik i Nore er Norges eldste bebodde trehus.
 
Numedal har Norges fineste samling av stabbur. Langs Numedalsruta (på sykkel) kan du se mange av stabburene. På langt nær alle er fra middelalderen, men mange er det!
 
De 5 steinkorsene som er funnet i Numedal er de eneste i sitt slag på hele Østlandet. På Vestlandet er steinkors mer utbredt (og ikke minst på de Britiske øyer). Korsene tyder på stor trafikk og kulturutveksling med Vestlandet (og derfra videre ut i den store verden!). Korsene har sannsynligvis vært samlingssteder for kristne før stavkirkene ble bygd. 
 
Ferdselsveiene over Hardangervidda kalles Normannsslepene. Langs disse slepene har mennesker reist  i uminnelige tider. Med folk og fe kom også nye kulturimpulser  til Numedal. Både kjennskapen til Kvite-Krist og ulike kunstuttrykk fra felles-europeisk tradisjon, har nok kommet til dalføret via Normannsslepene. 
 

Traaenskatten er en av de største sølvskattene fra vikingtiden som er funnet i Norge. Skatten ble funnet i Rollag i 1906, og besto av smykker og mynter. Totalt ca 750 g sølv. Det var mynter fra både Midt-Østen, England, Tyskland, Danmark og Samarkand (den eldste byen i Sentral Asia).
 

 
Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS

Numedalsnett
Uvdal Resort