Overnatting/Servering Aktiviteter/Severdigheter  
Fritekstsøk:
  Velg hva du har lyst til å gjøre og oppleve

Online booking for Numedal

Velg type:
Velg kommune:
Fra:
Til:

Sykkelturer i Numedal
Mellom bakkar og berg - 75 km

Denne sykkelturen starter på Dagalifjellet 1000 m.o.h og ender i Veggli 230 m.o.h. Strekningen byr på et meget vakkert landskap med flere utsiktspunkt underveis.

Ta toget fra Oslo/Bergen til Geilo. Bussen går fra Geilo stasjon alle dager kl. 14.10 med ankomst Dagalifjellet ca. kl. 14.40. Hvis togankomst ikke passer med bussen, kan du ringe Geilo Taxi på telefon 32 09 10 00. Ved forhåndsbestilling mellom kl. 9 og 15 tilbys fastpris på strekningen Geilo – Dagalifjellet. 1-4 personer koster kr 350,-. 5-8 personer koster kr 480,-. Da kan du også få med din egen sykkel.


Trenger du overnatting før du starter på sykkelturen, er det fint å overnatte på Torsetlia Hardangervidda Turistsenter tlf: 32 74 36 81. Stedet er tilrettelagt spesielt for syklister. Her kan du også leie sykkel som leveres i Veggli. Husk å bestille på forhånd!


Dag 1: Dagalifjellet – Rødberg 43 km
Dagens etappe starter 1000 m.o.h. Dette er Numedalsruta`s høyeste punkt. Du tar fatt på den spennende Smødøldalen hvor det er grusveg og lite biltrafikk. I flere hundre år ble elva Smådøla brukt til fløtning. I dag er Smådøl mest brukt til seterdrift og rekreasjon. I Smådøl er det litt over 30 km uten mulighet for kjøp av mat og drikke, så dette bør du tar med deg litt ekstra av. Det anbefales ikke å sykle gjennom Smådøl tidlig i sesongen på grunn av våt veg. I begynnelsen av juni bør det være mulig å komme fram her. 

Nederst i Smådøldalen kommer du til et vegkryss. Her kan du velge om du vil sykle rett ned til Rødberg eller ta turen om Uvdal. Numedalsruta er lagt om Uvdal, og vi anbefaler selvsagt at du legger turen derom. I Kirkebygda i Uvdal ligger den rikt dekorerte Uvdal stavkirke fra ca.1170. Den originale dekorasjonsmalingen fra 1600- og 1700-tallet vises fremdeles på veggene. I samme område ligger Nore og Uvdal Bygdetun med 13 bygninger og gamle gårdsredskaper. Herfra er det kort veg ned til Rødberg.

Kommunesenteret Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum ble satt i drift i 1928. Den var da verdens største kraftstasjon, og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Den nyklassiske hovedbygningen er dobbelt så lang som Slottet i Oslo. 

I forbindelse med byggingen av Noreverkene ble Numedalsbanen åpnet i 1927. Den går fra Kongsberg til Rødberg, og er 93 km lang. 31.desember 1988 ble banen innstilt for persontrafikk. I dag kan du sykle dresin fra Veggli til Rødberg. 

Overnatting:
Uvdal Camping tlf: 32 74 31 08 – syklistVelkommen-bedrift
Uvdal Vandrerhjem tlf: 32 74 30 20 – syklistVelkommen-bedrift
Rødberg Hotell tlf: 32 74 16 40

Sevletunet tlf: 32 74 15 86 – syklistVelkommen-bedrift


Dag 2: Rødberg – Veggli 32 km
Etter en god natts søvn og en solid frokost er du klar for en ny dag på sykkelsetet. Fra Rødberg følger ruta riksveg 40 sørover. Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Her er det flere fine badeplasser, blant annet i Øymoparken og på Langodden. Rett før Norefjord sykler du gjennom riksveg 40`s eneste tunnel på 53 meter!

På Norefjord er det dagligvarehandel og bensinstasjon med gatekjøkken. Her ligger også Nore stavkirke fra ca. 1170. Den hadde opprinnelig svalganger, kor og korsarmer med apsis. Dette var svært sjeldent på denne tiden, og man kjenner ikke til andre kirkebygg i Norge eller Europa som kunne vært forbilde for konstruksjonen. Ta deg tid til å besøke den flotte kirken som har omvisning i sesongen. Frygne gravfelt lenger sør består av 30 gravhauger som ikke er utgravd. Informasjonstavler er satt opp på stedet.

Veggli kirke fra 1859 har en kirkegård fra middelalderen. Her sto det en stavkirke som ble revet i 1860.  Natur- og kulturstien langs elva Nørsteåe tar deg med til mange interessante kulturminner. I Veggli finner du også dagligvare, bensinstasjon, bank, post og vertshus. Her er det mye å gjøre – spill minigolf, ta en dukkert i de flotte badedammene eller lei dressin!  Dressin kan sykles på strekningen fra Veggli til Rødberg (30 km). Du gjør lurt i å bestille på forhånd hos Veggli Vertshus på telefon 32 74 79 00.

Buss til Kongsberg går kl. 13.30 (man-fre), 16.15 (alle dager) og 19.30 (man-fre og søndag). Buss til Geilo går kl. 11.20 (lør-søn), kl 15.20 (man-fre) og kl. 16.40 (søndag).

Overnatting:   
Norefjord Camping tlf: 32 74 51 54 – syklistVelkommen-bedrift
Søre Traaen Gård tlf: 32 74 68 38 – syklistVelkommen-bedrift.

Til denne turen anbefaler vi å kjøpe sykkelguide med kart for Numedalsruta. Guiden er på 40 sider, og inneholder detaljerte kart med informasjon om strekningen, overnatting, servering og annen nyttig informasjon. Guiden koster kr 120,- og kan kjøpes hos Statens Kartverks forhandlere og lokale turistkontor langs ruta. Du kan også bestille guiden på epost: post@visitkongsberg.no
 


Gjennom middelalderdalen - 98 km

I Numedal kan du se 4 av Norges 28 vakre stavkirker, som med sine tjærebredde og solsvidde vegger fascinerer de fleste. Mange små gårdstun med lafta stuer, stabbur og uthus preger de naturskjønne omgivelsene, og dalføret er kjent for sine mange bygninger fra middelalderen. På denne sykkelturen vil du passere tre av stavkirkene i Numedal.

Ta bussen fra Kongsberg stasjon kl. 15.25 (alle dager) med ankomst Rødberg 17.20. Alternativt kan bussen tas med avgang fra Geilo 14.10 (alle dager) med ankomst Rødberg 15.30.

Sykkel kan leies på Rødberg Hotell men den må bestilles minst en dag i forveien. Den kan leveres hos Veggli Auto, Lampeland Kurs- og Turistsenter eller Kongsberg Turistservice AS.

Du kan overnatte på tettstedet Rødberg eller sykle noen kilometer før du tar kvelden.

Overnatting:

Rødberg Hotell tlf: 32 74 16 40
Sevletunet tlf: 32 74 15 86 – syklistVelkommen-bedrift
Norefjord Camping tlf: 32 74 51 54 – syklistVelkommen-bedrift

Dag 1: Rødberg – Veggli 32 km
Kommunesenteret Rødberg vokste fram da Noreverkene ble bygd. Kraftstasjonen Nore 1 i Rødberg sentrum ble satt i drift i 1928. Den var da verdens største kraftstasjon, og forsynte hele Østlandet med elektrisk kraft. Den nyklassiske hovedbygningen er dobbelt så lang som Slottet i Oslo.

I forbindelse med byggingen av Noreverkene ble Numedalsbanen åpnet i 1927. Den går fra Kongsberg til Rødberg, og er 93 km lang. 31.desember 1988 ble banen innstilt for persontrafikk. I dag kan du sykle dresin fra Veggli til Rødberg.

Fra Rødberg følger ruta riksveg 40 sørover. Langs Norefjorden er Numedalslågen på sitt bredeste. Her er det flere fine badeplasser, blant annet i Øymoparken og på Langodden. Rett før Norefjord sykler du gjennom riksveg 40`s eneste tunnel på 53 meter! 

På Norefjord er det dagligvarehandel og bensinstasjon med gatekjøkken. Her ligger også Nore stavkirke fra ca. 1170. Den hadde opprinnelig svalganger, kor og korsarmer med apsis. Dette var svært sjeldent på denne tiden, og man kjenner ikke til andre kirkebygg i Norge eller Europa som kunne vært forbilde for konstruksjonen. Ta deg tid til å besøke den flotte kirken som har omvisning i sommer-sesongen. Frygne gravfelt lenger sør består av 30 gravhauger som ikke er utgravd. Informasjonstavler er satt opp på stedet.

Veggli kirke fra 1859 har en kirkegård fra middelalderen. Her sto det en stavkirke som ble revet i 1860.  Natur- og kulturstien langs elva Nørsteåe tar deg med til mange interessante kulturminner. I Veggli finner du også dagligvare, bank, post og bensinstasjon. Her er det mye å gjøre – spill minigolf, ta en dukkert i de flotte badedammene eller lei dresin!  Dresin kan sykles på strekningen fra Veggli til Rødberg (30 km). Du gjør lurt i å bestille på forhånd hos Veggli Vertshus på telefon 32 74 79 00.


Overnatting:
Veggli Vertshus tlf: 32 74 79 00
Søre Traaen Gård tlf: 32 74 68 38 – syklistVelkommen-bedrift

Dag 2: Veggli – Lampeland 44 km
Etter en god natts søvn og en solid frokost er du klar for en ny dag på sykkelsetet. Fra Veggli til Rollag går sykkelturen langs Østsidevegen. På veien passerer du Rollag stavkirke fra 1200-tallet, Rollag prestegård som er Norges eldste bebodde prestegård med hovedbygning fra 1633, og Rollag Bygdetun med 10 tilflyttede bygninger. Denne etappen er en av de mest sjarmerende strekningene på Numedalsruta.

Turen går videre i et flatt terreng gjennom et vakkert landskap. I Rollag finner du dagligvarehandel og bensinstasjon med kiosk. Rett sør for Rollag sentrum passeres Alfstadloftet. Stabburet regnes som Norges nest eldste ikke-kirkelige bygning, og er fra 1190. På en stolpe inne i stabburet er det runeinnskripsjoner med teksten ”Gjermund gjorde meg”. Hvis det er folk hjemme på gården, kan du få sett stabburet innvendig.

Fra åpent jordbrukslandskap i Rollag går ruta gjennom furumoer i Flesberg. Inne i skogen kan du ta en kort avstikker til Vrenga kraftstasjon som får tilført vann fra Fagerfjell. Haugen Gård i Flesberg er et flott sted for rasting og bading. Flesberg kirke er opprinnelig en stavkirke fra slutten av 1100-tallet. I Flesberg finner du også dagligvarehandel og bensinstasjon med kiosk.

Kommunesenteret Lampeland har et variert servicetilbud med kafè, gatekjøkken, dagligvarehandel, bensinstasjon, post og bank.

Overnatting:
Nordre Underberget Gård tlf: 32 76 00 25 , 5 km nord for Lampeland
Lampeland kurs- og turistsenter tlf: 32 76 20 46 – syklistVelkommen-bedrift

Dag 3: Lampeland – Kongsberg 22 km
Dette er turens korteste etappe. Hold deg til sykkelruta på vestsiden av Numedalslågen, for her er det mindre trafikk. Sør for Lampeland krysser du Numedalslågen igjen og tettstedet Svene passeres. Rett før du kommer til Kongsberg, sykler du gjennom den idylliske Bevergrenda hvor vegen slynger seg tett innpå elva. Lia hengsle er et gammelt fløtningsminne fra 1864. Her ble store mengder tømmer sortert og sendt videre.

Sagnet forteller om et par gjeterbarn som oppdaget en sølvåre i fjellet i 1623. Året etter ble Kongsberg grunnlagt av Kong Christian 4. Sølvfunnet ble opptakten til en flere hundre år lang gruvedrift som opphørte for godt i 1958. I løpet av disse årene ble 1,350.000 kg rent sølv utvunnet.

Restene etter gruvedriften preger fremdeles bebyggelsen i og distriktet rundt Kongsberg. Norsk Bergverksmuseum gir deg innsikt i forholdene under gruvetiden. På samme sted ligger også tre andre musèer. Kongsberg kirke fra 1761 er med sine 2.400 sitteplasser Norges største barokkirke. Alter, prekestol og orgel er bygget sammen i en praktvegg.

Lågdalsmuseet er distriktsmuseum og har 32 antikvariske bygninger fra by og land. Her finnes bl.a. rosemalte stuer, Norges siste bevarte tårnlåve, klokkergård, krambu og Norges eneste spesialmuseum for optikk. De fleste norske konger fra grunnleggelsen av byen i 1624 og fram til i dag har fått hugget inn sitt monogram i Kronene i Håvet.

Overnatting:

Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen tlf: 32 73 20 24 – syklistVelkommen-bedrift
Best Western Gyldenløve Hotell tlf: 32 86 58 00– syklistVelkommen-bedrift
Quality Grand Hotel tlf: 32 77 28 00

Fra Kongsberg går det tog til Oslo/Kristiansand/Stavanger. TIMEkspressen har avganger til Notodden og Oslo minst en gang hver time.

Til denne turen anbefaler vi å kjøpe sykkelguide med kart for Numedalsruta. Guiden er på 40 sider, og inneholder detaljerte kart med informasjon om strekningen, overnatting, servering og annen nyttig informasjon. Guiden koster kr 120,-  og kan kjøpes hos Statens Kartverks forhandlere og lokale turistkontor langs ruta. Du kan også bestille guiden på e-post: post@visitkongsberg.no 

 

 

 

 
Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS

Numedalsnett
Uvdal Resort