Overnatting/Servering Aktiviteter/Severdigheter  
Fritekstsøk:
  Velg hva du har lyst til å gjøre og oppleve

Online booking for Numedal

Velg type:
Velg kommune:
Fra:
Til:

Nordmenn vil oppleve mer kultur i eget land
Foto: SKJERMDUMP
Norske turister blir mer kulturinteresserte også på ferie i eget land, viser Turistundersøkelsen til Innovasjon Norge.
Sommeren 2014 kan rundt 14 prosent av de norske turistene karakteriseres som kulturturister, hele 82 prosent flere enn i 2013. Dette er godt nytt for norsk næringsliv.
 

Innovasjon Norge

 
Del |

Kulturturistene bruker nemlig 14 prosent mer hvert døgn enn de øvrige norske turistene, noe som betyr en forbruksøkning på 116 millioner kroner fra de norske kulturturistene i 2014.

Til sammen sto norske og utenlandske kulturturistene for 3,9 milliarder av det totale forbruket sommeren 2014. Norske kulturturister sto for 1,5 milliarder og utenlandske for 2,4 milliarder av forbruket.Kulturturistene som karakteriseres av at de ønsker å oppleve lokal historie, kultur og tradisjoner eller besøke kunstutstillinger eller historiske bygninger, har både et høyere gjennomsnittlig døgnforbruk og høyere total forbruk enn den øvrige norske ferieturist.

– Det er spennende å se at vi har en positiv utvikling både av flere nordmenn som reiser i eget land samtidig som de ønsker å delta i flere aktiviteter og da spesielt kulturrelaterte aktiviteter på ferien i Norge. Det ser ut som vi har lykkes med å tiltrekke oss en ny gruppe av både norske og utenlandske turister som kommer til Norge for i større grad å oppleve kulturaktiviteter. Dette er svært positivt både i forhold til tilfredshet med ferien og det totale forbruket som blir lagt igjen i Norge, sier Per- Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Kulturinteresserte østlendinger

Det er flest østlendingene å finne blant de norske kulturinteresserte turistene, med vestlendinger på en god andre plass. Den største andelen av kulturturister finner man i Nord-Norge og Trøndelag hvor kulturturistene utgjør henholdsvis 32 og 28 prosent av turistene i disse regionene.

– Det er interessant å merke seg at en så stor andel av turistene i Trøndelag og Nord-Norge er kulturturister. Det blir viktig fremover for norsk reiselivsnæring å tilrettelegge og markedsføre seg også mot dette betalingsvillige segmentet av turister, sier Tuftin.

Utover å planlegge kulturaktiviteter planlegger norske kulturturistene å slappe av, gå på restaurant, ha det moro og shoppe

Utenlandske turister fortsatt mest kulturinteressert

Selv om nordmenn stadig blir mer glad i å oppleve kulturrelaterte aktiviteter på ferien i Norge, er utlendinger fortsatt de mest kulturinteresserte turistene. Hele 42 prosent av de utenlandske turistene kan karakteriseres som kulturturister i 2014, dette er 14 prosent mer enn i 2013.

Også de utenlandske kulturturistene har et høyere gjennomsnittlig døgnforbruk, og bruker 26 prosent mer enn de øvrige turistene på norgesferien Utenlandske kulturturister hadde i fjor sommer et gjennomsnittlig forbruk på 1680 kroner sammenlignet med 1333 kroner for de øvrige turister.

Det er Tyskland, øvrig Europa, øvrig Skandinavia, Nederland, Asia og USA, markerer seg som de landene hvor det kommer flest kulturturister fra. som er de mest kulturinteresserte nasjonene, mens Vestlandet og Østlandet markerer seg som er de regionene hvor kulturturister utgjør den største andelen av utenlandske turister.

Leder av kulturnæringssatsingen i Innovasjon Norge, Margit Klingen Daams, sier at kultur lenge har vært ”reason to go” og at det er flott å se at tallene bare stiger.

– Vi jobber aktivt på flere måter for å styrke kulturbedriftene – både med kompetanse og kapital – et arbeid vi ser er nødvendig for at turistene skal få et enda bedre tilbud. Her kommer også konseptualisering og reiseplanlegging inn som viktige elementer. Det er tydelig at mange kulturbedrifter har funnet en oppskrift på å tjene gode penger på turister, en oppskrift næringslivet for øvrig kan lære av. Med et totalt forbruk på 3,9 milliarder i 2014 blir det enda tydeligere at vi bør satse på utvikling av produkter for kulturturistene i fremtiden, avslutter Klingen Daams.

Kulturturistene i Norge planlegger minst to av følgende aktiviteter:

  • Oppleve lokal historie og legender
  • Oppleve lokal kultur og levemåte
  • Oppleve tradisjoner og nasjonale fester
  • Besøke kunstutstillinger /museer
  • Besøke historiske bygninger / steder

Fakta om turistundersøkelsen:

  • Turistundersøkelsen er en landsdekkende undersøkelse som Statistisk sentralbyrå (SSB) gjennomfører på oppdrag fra Innovasjon Norge.
  • I 2014 har Innovasjon Norge for tredje år på rad gjennomført en landsdekkende turistundersøkelse. Datainnsamling gjennomføres ved kommersielle overnattingssteder i tråd med internasjonale anbefalinger.
  • Undersøkelsen baserer seg på intervjuer av norske og utenlandske ferie, fritids - og forretningsreisende ved kommersielle overnattingssteder
  • Denne rapporten inneholder analyser av turister som var på forretnings- eller feriereise i Norge i sommersesongen 2014 fra mai til og med august.
 
Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS

Numedalsnett
Uvdal Resort