Overnatting/Servering Aktiviteter/Severdigheter  
Fritekstsøk:
  Velg hva du har lyst til å gjøre og oppleve

Online booking for Numedal

Velg type:
Velg kommune:
Fra:
Til:

Reiselivsstudie til ettertanke

Er reiselivsnæringen i utakt med samfunnsutviklingen?

Er det bedriftene som ikke har fulgt med i timen, eller er det rammebetingelsene som ikke har gjort det mulig å omstille seg i takt med skiftende markedstrender?

Vilde Skjøtskift fra Uvdal har skrevet en oppgave som tar for seg mange relevante problemstillinger og hun har noen klare oppfatninger om hvor skoen trykker.

Av Aud Åshild Bjørnsrud
 
Del |

 

Vilde Skjøtskift er bare tjue år, men har allerede lagt fire år bak seg i hovedstaden. Hun stortrives med storbylivet, så det er lite som tyder på at eldstejenta på Torsetlia har tenkt seg hjem med det første for å jobbe på familiebedriften på Dagalifjell.

Etter tiende klasse var det videregående skole med Service og Samferdsel som fristet mest. Siden dette ikke var en linje som ble tilbudt på Numedal videregående skole ble veien kort til Oslo hvor det stod et hus klart og ventet.

På Oslo Handelsgymnasium har hun lært om reiseliv, salg, markedsføring og entreprenørskap. Spennende fag som trigget Vilde til videre studier, og hun går nå første året på Markedshøyskolen i Oslo hvor målet er en bachelorgrad i reiselivsledelse.

Men før hun forlot Oslo Handelsgymnasium rakk hun å få en studietur til Sør Afrika. Skolen har en internasjonal profil, og har blant annet samarbeid med en skole i Sør Afrika. Hvert år kan elever søke om å bli en del av en delegasjon på seks elever som får reise og oppleve kulturen og landet, og også være vertsfamilie for studenter fra Sør Afrika.

Vilde ble oppfordret til å sende inn en søknad, og ble med det den første eleven fra Service og Samferdsel-linja som fikk mulighet til å delta på dette opplegget. Et tidagers spennende møte med en ny verden, og på toppen av det hele fikk hun møte Desmond Tutu, en av verdens mest kjente og profilerte kirkeledere.
 
– Tutu var en mann med masse humor, og et møte jeg kommer til å huske lenge. Vi var også ute på Robben Island og hadde flere sightseeingturer i området. Et utrolig flott land, smiler Vilde.

I tillegg til reiselivsstudier har Vilde flere småjobber. Først og fremst er hun en god hjelp på Torsetlia i ferier og ellers når hun er hjemom på besøk, men hun har også vært innom både NRK og hotellbransjen i byen. Alle erfaringer er gode å ha med seg, for ikke å nevne den viktige relasjons- og nettverksbyggingen som følger med de ulike jobbene og møter med nye mennesker.

Vilde har på en måte byttet litt roller med sin far

 
Reino Skjøtskift gikk også på Oslo Handelsgymnasium, men havnet for snart 30 år siden på Dagalifjell som «husvert» på Torsetlia sammen med kona Guri.
 
Vilde har tråkket sine barnesko på Torsetlia, en reiselivsbedrift med solide røtter midt på høyfjellet med fantastisk natur og turterreng rett utenfor døra. Hun bor nå i hans barndomshjem i Oslo.

Reino har vært svært engasjert i reiseliv og bransjens rammevilkår og muligheter for utvikling, og har involvert seg i mange ulike styrer, arbeidsgrupper og andre fora både lokalt, regionalt og nasjonalt opp gjennom årene.

Han har i mange år snakket varmt om at reiselivsbedriftene må få større frihet til å gjøre som man ønsker med egen bedrift og rammebetingelser som gjør det mulig å tilpasse seg de raske endringene i markedet. Utvidelser, omplassering eller andre endringer i bruken av bygningsmasser må gjennom en tung og ofte langtekkelig administrativ og politisk prosess for godkjenning.
 
– Vi vet hvor skoen trykker, men får ikke lov til å gjøre de endringer vi ser er nødvendig på og med egen eiendom. Vi som jobber med utleiesenger har lenge sett konsekvensene av den utstrakte hyttebyggingen som har skjedd i Norge de siste tiårene. Bare det siste tiåret er det estimert ca 30% nedgang i gjestedøgn i områder vi kan sammenligne oss med.
 
Forskning viser at for hver ny hytte som blir bygget forsvinner ett hotellrom. Ikke vanskelig å forstå da at mange hoteller og overnattingssteder sliter med røde tall etter at hytteutbyggingen har eskalert.
 
Nå har flere kommuner åpnet for at hoteller får bygge om og selge ut deler av bygningsmassen, men det har kommet for sent for mange, sier Reino Skjøtskift som er en av de som har måttet kjempe for å få tillatelse til å gjøre endringer på eget bygg.
 
– Dette har vært en trend som hoteller og overnattingssteder over hele landet har merket, og tallene har blitt stadig rødere. Poenget er at det har tatt alt for lang tid før eierne fikk lov til å seksjonere ut deler av bygningsmassen for salg og gjøre nødvendige bruksendringer.
 
Utgangspunkt i Geilo

Oppgaven som Vilde har skrevet har tatt utgangspunkt i Geilo da Nore og Uvdal ikke har tilstrekkelig med forskningsrapporter og faktainformasjon for å underbygge en fagoppgave, men informasjonen er likevel overførbar til Numedal.

I korte trekk konkluderer oppgaven, som for øvrig fikk beste karakter, med at kommuneadministrasjon og politikere sitter med makt og myndighet til å tillate bruksendringer, og dermed kan bidra til en raskere omstilling for bedriftene.
 
I motsatt fall kan de bidra til nedleggelser og nedbygging da lønnsomhet ikke lenger er mulig med tradisjonell drift.
 
Oppgaven tar også for seg hvordan et godt samspill mellom reiselivsaktører, turister og lokal administrasjon kan bidra til å minimere unødig slitasje på natur samtidig som det tilrettelegges for bruk.

– Egentlig synes jeg det er litt rart at vi ikke har en egen reiselivsminister i Norge på samme måte som vi har en landbruksminister, sier Vilde tankefullt.

– Reiseliv er en av Norges viktigste næringer, men det legges ikke godt nok til rette for lønnsom drift for reiselivsnæringene. Det kunne ha ført til flere frigitte ressurser og raskere prosesser. Jeg synes også at det i alt for liten grad gjøres bruk av forskning og trendanalyser for å legge til rette for framtidas turister. Vi vet mye om hva disse turistene vil etterspørre, men ser ikke at tiltak som for eksempel en godt utbygget infrastruktur og tilrettelegging for gode opplevelser samsvarer med den forventede etterspørsel.

– Det blir alt for ofte kortsiktige tiltak og små hasteplaner som iverksettes i stedet for å jobbe etter en framtidsrettet og helhetlig strategi.  Det gjelder i Norge generelt, men spesielt i Nore og Uvdal, skyter Reino inn. Det er tydelig at Vilde har hatt en god sparringspartner i sin far, men hun står seg godt på egne ben også.

Det er spennende når den unge generasjonen kommer på banen og ser på næringen og framtidsutsiktene med sine unge og friske øyne. Og Vilde har tro på et fortsatt liv for reiselivsnæringen.

– På verdensbasis vokser reiseliv, og Norge oppleves som et eksotisk reisemål. Med kreativitet og innovative løsninger vil det være mulig å nå nye målgrupper og komme med nye og spennende tilbud. Det viktigste blir å finne ut hva man vil være for hvem.
 
Det nytter ikke å være noe for alle. Da blir man ingen ting for noen, smiler hun før hun haster ned for å hjelpe til med den tradisjonsrike påskelunsjen som etterfølges av skjærtorsdagsgudstjenesten som også i år ble holdt på Torsetlia.
 
 
«Gamlepresten» Chrisopher Woie er tilbake i Nore og Uvdal som vikar i noen måneder
 

«Kirkemusikanter» på Torsetlia
 
Tips en venn

 

Dette nettstedet eies og drives av Numedalsnett AS,  Telefon 32 74 39 30,   Mobil 977 90 790
Postadresse: Numedalsnett AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Innholdsansvarlig: Knut Morten Bjørnsrud   Webmaster: Numedalsnett ASNumedalsnett AS  Epost: Numedalsnett AS

Numedalsnett
Uvdal Resort